Wednesday 21 August 2013

Toaletter i synnerhet

Det var väldigt fint vid Balaton, bra väder men något kallt i vattnet. 25,5 grader är lite åt det kyliga hållet om jag får bestämma.
Men det var egentligen inte det jag skulle skriva om. 
Under allt mitt resande härs och tvärs har jag kommit fram till följande:

Toaletter är alla olika till form, färg och renlighet men de har alla en gemensam uppgift, att ta hand om vår avföring och ta den så snabbt som möjligt ur vår åsyn. Om det inte är ett utedass vi pratar om förstås. Fast då är det inte en vattenklosett och det räknas inte.
Malaysia är det land som har visat det största varierade utbudet av toaletter. Först ut är det något primitiva cementgolvet med ett enkelt runt hål och en spann vatten vid sidan av som också har en väldigt praktisk plastskopa som man kan använda till, ja inte vet jag. I detta rum valde jag att enbart kasta vatten och inte försöka mig på några större utsvävelser.
Sedan har de finare rum med kaklat golv och något som skulle kunna vara en toalett, bara det att själva skålen som innehåller vattnet som man kissar i inte finns. Istället är det ett runt hål, fast i porslin. Och en spann vatten med en väldigt praktiskt plastskopa som man kan använda till, ja inte vet jag.
Gemensamt för dessa två rum är att det oftast är väldigt, väldigt blött på golvet.
Sedan har de såklart också "vanliga" toaletter. Ni vet, någon konstig böj som går upp ur golvet i en krök, mynnar upp i något som påminner om en skål och som har en liten mängd vatten i botten. Någonstans finns det också en vattentank som spolar vatten och på detta sätt skjutsar bort det man vill ha nedspolat, om det så är droger, avföring eller döda guldfiskar.
Dessa toaletter är väldigt låga. Så låga att man nästan sitter på huk om man är vanligt medelsvenskt nordiskt lång, som jag. Skålen är mycket lägre än i Sverige, men i gengäld något vidare. Dessa toaletter anser jag vara ganska ok.
Samma typ av vattenklosett går även att finna i Thailand. De är ganska korta i rocken där med.

Om man åker till USA så kan man räkna med liknande modeller. Något vidare skål och vattenmängden något större. Sitthöjden något högre. Annars inga krusiduller.

Mexico. Skulle egentligen vilja skriva "se: USA". Men icke. Något lägre sitthöjd, faktiskt mer åt Malaysia-hållet. Stor mängd vatten men väldigt litet avloppshål. Det vill säga att allt du gör i denna förrättning kommer du att få beskåda när du reser dig. Kan också vara bra att nämna att du absolut, under inga som helst omständigheter, NÅGONSIN får slänga toalettpapper i toaletten. Detta skall läggas i papperskorg bredvid, gärna öppen utan lock.
Om spolfunktionen fungerar, vilket den sällan gör så får du bara stå där och glatt beskåda hur hela skålen först fylls med oroväckande mycket vatten utan att något egentligen händer, tills det plötligt börjar snurra. Nummer två åker karusell i en överdimensionerat bred skål. Runt, runt, runt. Och när den fått upp farten så sluter du ögonen och bara ber att det går vägen. Oftast kommer inte allt med och du får snällt vänta på att tanken fylls upp så att du kan upprepa proceduren. Mellan varven blir det stopp. Och däremellan fungerar inte spolningen alls.

Sverige. Ganska fina toaletter. Väldigt höga över lag. Ingen större skål utan mer fritt fall principen. Inte så mycket vatten, så det är egentligen ganska chockerande hur så lite vatten kan stänka så mycket och så högt. Men med noggrant preparerande av papper i förväg så är man oftast på den säkra sidan.
Torka hur mycket du vill, Svenska toaletter slukar allt. Du kan nästintill torka dig med ett badlakan och slänga ned, det blir aldrig stopp! Om du inte är på besök hos någon eller har fint besök, då kan du ge dig fan på att det blir stopp även om du bara slår en drill.

Ungern. Här skulle man kunna tro att det skulle vara ganska lika Sverige med tanke på att Thailand och Malaysia har härmat varandra lika mycket som Mexico och USA. Och jo, förvisso. Fast ändå inte. Visst finns det klassiska toaletter här med. Men i lägenheter där vanligt kreti och pleti är bosatta verkar det husera ännu en modell. Den bakvända.
Överdelen, alltså själva sitsen är som vanligt. Men resten, själva avloppet sitter fram och bak är som en liten upphöjning. Väldigt praktiskt på vissa sätt. Kissa går fint, men alla hör vad du gör. Kasta ankare däremot, helt tyst. Inget plumspapper behövs. Precis som Svenska toaletter kan du spola ned nästan precis vad du vill. Och du får den Mexikanska bonusen att beskåda din avföring en extra gång. Det bästa av två världar, om man nu tycker om att titta.

Ingen vinnare. Men om det skulle vara panik någon gång och jag skulle få välja vart i världen jag skulle besöka en toalett tror jag att jag skulle välja Europa.
Mindre tråkiga överraskningar på det viset. Även om de har bäst Tacos i Mexico. Vilket för övrigt inte har någonting med toaletter att göra.

2 comments:

morsan said...

Tack för skrattet, det var så tårarna sprutade =)

Syster said...

Svårt att ha högläsning med en sån här blogg. Mycket skratt. :) vissa toaletter i Frankrike är också roliga. De snurrar efter att man har gjort sina behov för göra rent toasitsen.